O bolestima…

Neurodegenerativne bolesti su vrste bolesti koje uzrokuju progresivno propadanje i smrt živčanih stanica u određenim dijelovima mozga ili drugih dijelova živčanog sustava. Ove bolesti obično dovode do gubitka funkcija koje kontroliraju motoriku, kognitivne sposobnosti ili oboje. Neurodegenerativne bolesti su često kronične i napreduju s vremenom. … pročitaj više

Primjeri neurodegenerativnih bolesti uključuju:

  1. Alzheimerova bolest: Karakterizirana nakupljanjem abnormalnih proteina u mozgu (beta-amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova), što dovodi do gubitka pamćenja i kognitivnih funkcija.
  2. Parkinsonova bolest: Povezana s gubitkom dopaminergičkih stanica u dijelu mozga poznatom kao substantia nigra, što dovodi do problema s kontrolom pokreta.
  3. Multipla skleroza: Utječe na središnji živčani sustav, uključujući mozak i leđnu moždinu. MS je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada mijelinsku ovojnicu, zaštitni omotač živčanih vlakana, što dovodi do oštećenja živčanih stanica i formiranja ožiljaka (skleroza).

Ove bolesti često imaju kompleksne uzroke, uključujući genetske predispozicije, okolišne čimbenike ili kombinaciju oba. Liječenje ovih bolesti je izazovno, a većina njih nema potpuni lijek. Terapije obično ciljaju ublažavanje simptoma i usporavanje napredovanja bolesti. Istraživanja u području neurodegenerativnih bolesti su u tijeku kako bi se bolje razumjeli uzroci i pronašli učinkovitiji načini liječenja.


"I možda, samo možda, moje putovanje će inspirirati nekoga drugog da se ne preda, da nastavi borbu, ma koliko teško bilo. Možda će moje iskustvo biti svjetionik u tami, znak da se uvijek može ići naprijed, ma koliko strašno izgledalo sutra."

Dejan Đuran

EuroVelo13

Living with Parkinson's on bicycle

IBAN: HR4524840081135294620

Udruga KRENI SAD I ODMAH

PayPal: dejan.duran@gmail.com

Revolut: janran

Hvala na razumijevanju!