Multipla skleroza

O BOLESTI

Multipla skleroza (MS) je još jedna vrsta neurodegenerativne bolesti koja utječe na središnji živčani sustav, uključujući mozak i leđnu moždinu. MS je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada mijelinsku ovojnicu, zaštitni omotač živčanih vlakana, što dovodi do oštećenja živčanih stanica i formiranja ožiljaka (skleroza).

SIMPTOMI

Simptomi multiple skleroze mogu varirati ovisno o zahvaćenim područjima živčanog sustava, ali neki od uobičajenih simptoma uključuju:

  1. Problemi s pokretljivošću: Osobe s MS-om često iskuse probleme s koordinacijom, trzanjem mišića, slabostima ili grčevima.
  2. Problemi s vidom: Mogu se javiti zamagljen vid, dvostruki vid ili gubitak vida.
  3. Problemi s osjetilima: Oštećenja živaca mogu uzrokovati trnce, utrnulost ili bol u različitim dijelovima tijela.
  4. Umor: Osobe s MS-om često osjećaju umor koji nije povezan s fizičkim naporom.
  5. Problemi s ravnotežom i koordinacijom: Koordinacija pokreta i ravnoteža mogu biti narušeni.
LIJEČENJE

Liječenje MS-a uključuje različite terapije usmjerene na kontrolu simptoma, smanjenje broja relapsa i usporavanje progresije bolesti. Terapije mogu uključivati imunomodulatore, kortikosteroide, fizikalnu terapiju i druge metode ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Tijekom godina, istraživanja su pridonijela boljem razumijevanju MS-a i razvoju novih terapija.


"I možda, samo možda, moje putovanje će inspirirati nekoga drugog da se ne preda, da nastavi borbu, ma koliko teško bilo. Možda će moje iskustvo biti svjetionik u tami, znak da se uvijek može ići naprijed, ma koliko strašno izgledalo sutra."

Dejan Đuran

EuroVelo13

Living with Parkinson's on bicycle

IBAN: HR4524840081135294620

Udruga KRENI SAD I ODMAH

PayPal: dejan.duran@gmail.com

Revolut: janran

Hvala na razumijevanju!