Rukom pod ruku

Rukom pod ruku je projekt usmjeren na starije osobe, poglavito osobe koje boluju od neuroloških bolesti, od kojih su možda najpoznatije Alzhimer, Parkinson i demencija. Osobe sa takvim dijagnozama u najvećem broju su starije životne dobi te su često zbog životne okolnosti izolirani, a nerijetko se uslijed svoje zdravstvene situacije i samoizoliraju.

S ciljem da utječemo na socijalni aspekt života tih osoba, a time i njihovo mentalno stanje koje u konačnici utječe i na fizičko zdravlje, pokrenuli smo projekt pod nazivom Rukom pod ruku. Osnovna aktivnost projekta je udruživanje naših mlađih volontera sa korisnicima ovog projekta. U tako nastaloj sinergiji našim korisnicima želimo pružiti mogućnost odlaska na raznovrsna kulturna događanja, poput na primjer kazališnih predstava ili koncertnih događanja. 

  • Rezultati istraživanja pokazuju da ukoliko su stariji ljudi socijalno i fizički aktivniji, oni percipiraju boljim vlastito zdravlje, općenito su boljeg psihofizičkog stanja i imaju manje psihosomatskih tegoba (Rakowski i Wilcox, 1994., prema Despot-Lučanin, 2003.)
  • Definicije Svjetske zdravstvene organizacije navodi da zdravlje treba promatrati kao »stanje potpune tjelesne, mentalne i socijalne dobrobiti, a ne samo odsustva bolesti ili nesposobnosti« (WHO, 2003.)

Iz navedenog je vidljivo je održavanje aktivnog socijalnog života značajno unaprjeđuje kvalitetu života jer aktivni životni stil ne podrazumijeva samo fizičku aktivnost već i socijalnu uključenost.

Uvjerenja smo da je važno spojiti te dvije generacije, dati im priliku da se upoznaju, razgovaraju, druže, uče jedni od drugih, razbiju stereotipna razmišljanja koja često rastu u svima nama i zamagljuju nam stvarnost. Radeći na projektu, mladi će steći nova znanja i vještine rada s ljudima, komunikacijske vještine te upoznati civilno društvo u izravnom volonterskom radu."I možda, samo možda, moje putovanje će inspirirati nekoga drugog da se ne preda, da nastavi borbu, ma koliko teško bilo. Možda će moje iskustvo biti svjetionik u tami, znak da se uvijek može ići naprijed, ma koliko strašno izgledalo sutra."

Dejan Đuran

EuroVelo13

Living with Parkinson's on bicycle

IBAN: HR4524840081135294620

Udruga KRENI SAD I ODMAH

PayPal: dejan.duran@gmail.com

Revolut: janran

Hvala na razumijevanju!