O nama

Udruga Kreni sad i odmah! je mlada udruga, službeno postoji od listopada 2022. Sama ideja i konkretan rad na ciljevima udruge počeo je znatno prije. Sve je zapravo krenulo kada je sadašnjem predsjedniku Udruge Dejanu Đuranu dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Suočen s novim izazovima, njegov život krenuo je sasvim drugim smjerom od željenog i očekivanog. Ta bolest neizlječiva je i progresivna, a usporavanju njezina napredovanja ponajviše donosi kretanje. S ciljem da učini sve što je u njegovoj moći, počeo je voziti električni bicikl. Njegove vožnje su ubrzo prerasle kratke i svakodnevne, a Dejan je pod maksimom ‘Kreni sad i odmah’ odvozio stazu ‘Via adriaticu bike’ u duljini od 1600 km te uspješno završio biciklistički maraton ‘Forrest Gump’ u duljini od 3500 km. Tijekom tog svog, psihičkog i fizičkog putovanja, Dejan je upoznao i povezao se sa mnogim ljudima koji se suočavaju s istim ili sličnim dijagnozama, ali niti s jednom cjelogodišnjom aktivnom udrugom koja bi  poticala na kretanje za sve oboljele od neurodegenerativnih bolesti. Osviješten spoznajom da je socijalna komponenta u jednakoj mjeri bitna kao i rad na fizičkoj boljoj osobi, zajedno sa grupom entuzijasta osnovao je Udrugu. 

Udruga je svoje djelovanje usmjerila na sve oblike, prvenstveno zajedničkog kretanja koji dokazano utječu na prevenciju i usporavanje razvoja neurodegenerativnih bolesti od kojih su najpoznatije Parkinsonova bolest, Multipla skleroza, demencija i Alzheimer.

Cilj Udruge je da zajednički radimo na boljitku nas samih, jer ovakve borbe ne može voditi nitko drugi. Od nas ne možete dobiti liječnički savjet, ali ćete dobiti brojne i raznovrsne zajedničke aktivnosti i puno dobrih vibracija.

"I možda, samo možda, moje putovanje će inspirirati nekoga drugog da se ne preda, da nastavi borbu, ma koliko teško bilo. Možda će moje iskustvo biti svjetionik u tami, znak da se uvijek može ići naprijed, ma koliko strašno izgledalo sutra."

Dejan Đuran

EuroVelo13

Living with Parkinson's on bicycle

IBAN: HR4524840081135294620

Udruga KRENI SAD I ODMAH

PayPal: dejan.duran@gmail.com

Revolut: janran

Hvala na razumijevanju!