Alzheimerova bolest

O BOLESTI

Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest koja uzrokuje postupni gubitak funkcija mozga, uključujući pamćenje, razmišljanje i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. To je najčešći oblik demencije, što je opći pojam za skupinu simptoma povezanih s oštećenjem kognitivnih funkcija. Alzheimerova bolest obično pogađa starije osobe, ali može se javiti i kod mlađih odraslih.

Istraživanja sugeriraju da Alzheimerova bolest rezultira nakupljanjem beta-amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova u mozgu, što oštećuje živčane stanice i dovodi do gubitka veza među stanicama. Ta oštećenja dovode do smrti živčanih stanica i smanjenja volumena mozga.

SIMPTOMI

Evo nekih karakterističnih simptoma Alzheimerove bolesti:

  1. Problemi s pamćenjem: Rani simptomi često uključuju poteškoće s pamćenjem, posebno u vezi s novim informacijama.
  2. Poteškoće s razmišljanjem i donošenjem odluka: Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu imati poteškoće u logičkom razmišljanju, rješavanju problema i donošenju odluka.
  3. Poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti: To uključuje probleme s oblačenjem, hranjenjem, održavanjem higijene i drugim osnovnim zadacima.
  4. Promjene u ponašanju: Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu doživjeti promjene u ponašanju, poput promjena raspoloženja, tjeskobe ili agresivnosti.
  5. Gubitak orijentacije: Moguća je zbunjenost u vezi sa vremenom, mjestom i osobama.
  6. Progresija bolesti: Simptomi Alzheimerove bolesti obično napreduju tijekom vremena, a bolest može dovesti do potpune ovisnosti o drugima za njegu.
LIJEČENJE

Nažalost, trenutno ne postoji potpuni lijek za Alzheimerovu bolest. Liječenje se obično fokusira na ublažavanje simptoma, poboljšanje kvalitete života pacijenta i podršku obitelji. Različiti lijekovi, terapije i pristupi njezi mogu se koristiti kako bi se usporio napredak bolesti i pružila podrška pacijentima i njihovim obiteljima. Važno je dijagnosticirati bolest u ranoj fazi kako bi se pružila najbolja moguća skrb.